Защо как и колко?

  • На 19.08.2016 ·
Защо как и колко?

Често получаваме писма с един и същ въпрос, зададен по хиляди различни начини. А именно: „Колко ще струва татуировката ми?”

Понякога отговарям, понякога –не.  Чувал съм какви ли не легенди-как в друг град би било по-евтино, как еди кой си ще направи добра и евтина татуировка и т.н. Не ми се изброява всичко. Сега с тази публикация се опитвам да обясня нещо. Не искам да убеждавам никой в нищо, просто искам да разкажа за нещата откъм техническата страна, да обясня на достъпен език неща, за които много клиенти не се досещат дори (не им е и работа, аз също нямам много ясна представа как се прави хляб, но се доверявам на хората, които го правят)

В цената на татуировката са включени доста неща. Според мен разлика би могло да има в два компонента-наем на студиото и хонорар на татуиста.

Всички останали неща са задължителни и би трябвало да присъстват в татуировката. Когато даден татуист (или такъв, който иска да бъде такъв) работи с много ниска цена, задължително са пренебрегнати някои или няколко от останалите оформящи цената неща. Най-лесно е да се пропусне (често това се прави) стерилизацията. Звучи плашещо. И е факт.

13616175_10210030761834995_857954699_o(1) Един стерилизатор (автоклав), който покрива изискванията за стерилност струва няколко хиляди лева. Много хора „забравят” и изобщо не ползват такива уреди. Автоклавите стерилизират ръкохватките на машините. Това е задължително!

Автоклавите работят с дестилирана вода с определена минерализация. Нашата машина зарежда 6 литра.

Споменатите преди малко накрайници се слагат в опаковки, те също са специални и за еднократна употреба.

При стерилизация в автоклава се слагат индикаторни хартийки, които удостоверяват, че всичко е стерилно-променят си цвета. Това се отразява в дневник.

Ние ползваме пластмасови накрайници за еднократна употреба, но  на много места се ползват метални, които също трябва да се стерилизират. При отсъствие на автоклав е невъзможно да се гарантира стерилност.

13616401_10210040809846189_1962068601_oПолзват се поне 2 вида разтвори за дезинфекция.  Само те не са достатъчни, но помагат. Няма да споменавам заглавия и да слагам лога, не правя реклама.

Кабелите за машините са в специални полиетиленови калъфчета, които също са за еднократна употреба.

Работната маса е покрита с фолио.

Капачките за боята са за еднократна употреба. Например черно бяла татуировка се прави с няколко вида различно по плътност черно/сиво, може да се добави и бяло…нужни са поне 5 броя.

Боите са сертифицирани и безопасни за здравето.

Иглите са еднократни, ползват се различни видове игли, обикновено се ползват 3-4 различни вида, а при голяма татуировка се сменят няколко пъти, защото остриетата се затъпяват.

13647140_10210033683988047_43721688_oНа иглите се поставят специални гумички.

Работното място е покрито с чаршаф за еднократна употреба.

Татуистите работят с ръкавици и ползват разтвор за дезинфекция на ръцете.

Преди работа кожата се третира с дезинфектант, по време на работа с омекотяващ крем, след работа също се почиства със специален сапун и се намазва с крем.

Отпадъците се събират от специални фирми, които изисват годишна такса , таксуват и всеки килограм предаден отпадък, който се съхранява в специални контейнери.

Татуистите също плащат данъци, здравни и социални осигуровки.

Фирмите на татуистите плащат за счетоводство

Фирмите на татуистите плащат за трудова медицина.

Татуистите инвестират доста време и средства в обучение.

Помещенията трябва да отговарят на различни стандарти-Според едно от изискванията  всяко работно място трябва да е с площ минимум  10 квадратни метра.

Преработката на помещенията в студио за татуировки става след изготвяне на архитектурен проект, съгласуване с различни инстанции и заплащане на такси.